20.10.13

ΕΜΕ "Θαλής" 2013

Για το πρώτο θέμα της Γ λυκείου στο σημερινό "Θαλή", θα πρότεινα την αντικατάσταση: ρίζα του x^2-5x ίσο με ω και φτάνουμε αμέσως στην εξίσωση (χ-ω)^2=1 και μετά συνεχίζουμε κανονικά με τους περιορισμούς για να βρούμε το χ.

Επίσης και το δεύτερο θέμα θα μπορούσε να βγει πολύ απλούστερα: στη λύση που προτείνεται, με αντικαταστάσεις των άρτιων (γιατί;) χ-α και χ+α με 2κ και 2λ αντίστοιχα. Καλό θα ήταν, όσο μπορούμε, να αποφεύγουμε τα κλάσματα.

Για το δεύτερο θέμα της Β λυκείου θα πρότεινα τους τύπους του Βιέτ ώστε να βρούμε πιο γρήγορα τη σχέση των α και β. Το γ χρειάζεται απλά και μόνο στο τέλος. (Βοήθεια: το β+1 διαιρεί τον αριθμητή 1, όταν είναι 1 ή -1)

Γενική παρατήρηση: Τα θέματα φέτος ανταποκρίνονταν αρκετά το επίπεδο των παιδιών που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα μαθηματικά και έχουν μία ιδιαίτερη διαίσθηση γι' αυτά. Διαπιστώνεται για ακόμη μια φορά ότι οι μαθητές πρέπει να διαβάζουν ξανά και ξανά την εκφώνηση των ασκήσεων για να είναι βέβαιοι τι ακριβώς δίνει και τι ακριβώς ζητάει. Τα δεδομένα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την επίλυση (και βοηθούν πολύ).

Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν και φέτος!
Και του χρόνου, παιδιά!

Θέματα και λύσεις του Θαλή στη σελίδα:
http://didefth.gr/portal/