22.3.09

Τι να πει κανείς για τον ομιλητή Απόστολο Δοξιάδη!

Όσοι βρεθήκαμε (και ήμασταν πραγματικά πολλοί) χθες βράδυ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, μείναμε άναυδοι από την εξαιρετική ομιλία του Απόστολου Δοξιάδη σχετικά με τους Ρήτορες και τους Μαθηματικούς.
Η ομιλία, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, χωρίς ούτε μία σημείωση σε χαρτί, μας καθήλωσε - η απορία μας βέβαια για τις μνημονικές ικανότητες του ομιλητή, λύθηκε όταν ό ίδιος αναφέρθηκε στο Σιμωνίδη τον Κείο.












Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της ομιλίας σε λίγο ....

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 21 Μαρτίου...



... και το 19ο ΓΕΛ εκπροσωπήθηκε από μέλη της θεατρικής του ομάδας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην τελετή βράβευσης των μαθητών που πρώτευσαν στο φετινό Διαγωνισμό Ποίησης με τίτλο "ο Αίμος της Ειρήνης" που διοργάνωσε το Κέντρο.




Η εμπειρία ήταν πρωτότυπη για μας, εξαιρετικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα.




"Οι νέοι με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητά τους είναι ό,τι πιο αυθεντικό διαθέτει ο πλαστικός κόσμος μας", τόνισε στην ομιλία του ο κ. Γιάννης Τζανής, μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού.
"Μέσα τους οι νέοι μας κρύβουν χρυσάφι- και μερικά ψήγματα από αυτό μας προσφέρουν ως αντίδωρο όταν τους δίνουμε την ευκαιρία για έκφραση ή όταν σκύβουμε να τους αφουγκραστούμε".

Και συνέχισε: "Όλοι οι φορείς, που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για τους νέους, θα πρέπει να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες έκφρασης και δημιουργίας, πρωτοβουλίες για δραστηριότητες, να σκύψουν με ευαισθησία στο πλησίασμα των νέων και με ενδιαφέρον στη φωνή και την έκφρασή τους, να δημιουργήσουν τις συνθήκες για την εκδήλωση και ενίσχυση της δημιουργικότητάς τους, με περισσότερο σεβασμό στα όνειρα, στις προσδοκίες και τα αιτήματά τους".
Συγχαίροντας τους βραβευθέντες μαθητές, συμπλήρωσε: "Με αυτήν την ευκαιρία, θέλω να ζητήσω από τους νέους μας να πάρουν το θάρρος να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Σε όλα τα ποιήματα βρήκα ευαισθησία, αναζήτηση και αγωνία, πρωταρχικά στοιχεία ήθους και ποιότητας χαρακτήρα. Στοιχεία που αν καλλιεργηθούν με την άσκηση, τη μελέτη και την επιμονή..."